Please enable javascript in your browser to view this site!

Hvorfor så travelt?

Da jeg var student, da jeg var ansatt, nå når jeg er grunder, på rema, på gata, på vei til fotballtrening, før jul, før påske, før 17.mai... Travelt?

"Alle" har det travelt på sine arbeidsplasser, mye travlere enn alle andre selvfølgelig. Ikke forvent mer av oss nå, det er så travelt her.

Hva skjer? Er travelt-spørsmålet det nye, hvordan går det? I så fall foretrekker jeg det siste. Hva er det som er så travelt? Hva er det vi skal rekke? Hvem er det som bestemmer over din tid? Samfunnet? Hvem er dette "samfunnet"?

Hva skjedde med fri vilje, evnen til å velge selv og velge bort? Muligheten til å si nei. Når du sier ja til noe, sier du alltid nei til noe annet.

Hvis du ikke hadde hatt det travelt, hva hadde du hatt da? Hvis du skulle brukt et annet ord om din tilværelse hva hadde det vært? Jeg vil gjerne at du skal teste ut hvordan det vil være for deg å kutte ut travelt ordet. Finn et annet ord som du heller kan bruke. Det kan være fint å bli bevisst hvordan du ser på tiden din. Er det sånn at vi skal ha det travelt fra vi går i 1.klasse på barneskolen, til vi får voksne barn som flytter ut? Da når vi er ca 50 år, kan vi begynne å ha det litt mindre travelt, eller forresten da begynner vel barnebarna og komme, det blir vel og travelt? Godt vi har Spania og golf, der kan det umulig være travelt?!

Superenkelforskning jeg har gjort i møte med folk, viser at de fleste nevner ordet travelt i løpet av de tre første setningene når jeg spør hvordan det går. Det gjelder de som jobber 50%, 80% og 150%, de som ikke har barn, de som har små barn, de som har store barn. Det er ikke en sånn åh det er så fint å ha det travelt beskrivelse, det er mer en off det er litt mye..

Jeg har mye å gjøre, masse lån som skal betales, mange som jeg kan være noe for, jeg har tre barn (til og med tre gutter! Det er det mange som syns høres forferdelig travelt ut, tenk gutter de er jo overalt hele tiden, sloss og alt mulig!), en mann, et hus, en leieboer, jeg er grunder, jeg har mye som skal inn på en uke på 168 timer. Ja, også liker jeg å sove gjerne 8 timer. Så skulle jeg gjerne ha jogget og gått på yoga, men det får jeg ikke prioritert hver uke. Også liker jeg å lese, jeg er aktiv både på facebook og instagram, det er jo litt "ut" hos trendsetterne, jeg syns det er hensiktsmessig og jeg velger å prioritere det. Men jeg klager ikke over at jeg har det travelt. Jeg har valgt det selv. Når jeg skal nå et oppdrag eller et fly kan jeg være presset på tid der og da. Men det er ikke en vanlig skildring av min tilværelse- travelt.

Også tenker jeg på alle disse ungdommene som sliter med utbrenthet i en alder av 13 år, hvem har satt standarden, hvem har vist at det er "travelt" som gjelder? At det er "travelt" som er viktig, riktig og som gir status? Jeg bare lurer.

Jeg er utrolig heldig som kan være noe for noen, som har en jobb, som har en familie. Jeg er takknemlig for at jeg trengs. Jeg er glad for at jeg får brukt meg selv, får vokse, får gi og motta. Kanskje ordet travelt ikke er det beste, kanskje jeg er heldig?!

Jeg har møtt noen av de som ikke det blir forventet noe av, som ikke har noen som venter på de når de kommer hjem, som ikke er etterspurt for sin kompetanse, som ikke svetter rundt på treningssenteret. Noen av dem som er ensomme og som ikke finner sin plass.

Deres største mål og drøm er å få det slik vi har det, altså "travelt".